3 травня 2013 р.

Враження учасників Авторського семінару Ш. Амонашвілі


Минулий тиждень ознаменувався справжньою «благою вісткою» для поціновувачів педагогічної новаторської думки. Освітяни Черкащини та багатьох інших міст України мали чудову можливість бути учасниками авторського семінару Ш.О.Амонашвілі «Основи гуманно-особистісного підходу до дітей у освітньому процесі».
         Видатний педагог сучасності, професор, академік Шалва Олександрович Амонашвілі є фундатором гуманно-особистісної педагогіки. Це нова   педагогічна система, що передбачає велику любов, турботу та відповідальність за кожну Дитину. Якби в сучасній школі домінувала гуманна педагогіка та авторитарні підходи були зведені до мінімуму, тоді, за свідченням Великого Вчителя, і суспільство було б іншим.

         Гуманна педагогіка Ш.Амонашвілі іде від серця, є проявом нашого суб’єктивного світу, будується на почуттях, знаннях і переживаннях. І це яскраво, переконливо та чуттєво продемонстрував вчитель-новатор. Його майстер-класи, які складали вагому частину цього семінару, із захопленням сприймали присутні педагоги. Як Шалва Олександрович «чує» дитину та досягає зворотньої реакції,  як він стимулює думати та розвиває пізнавальний інтерес дітей, як йому вдається налагодити дієву співпрацю з вихованцями -  такі   уроки формування майбутніх особистостей утверджують Храм освіти в реальному світі.
          Безумовно, актуальність ідей Ш.Амонашвілі не викликає сумнівів. Школа сьогодні реформується: лише творча особистість вчителя може виховати гармонійно розвинену особистість учня. І слова Вчителя підказують нам як це зробити: «…Бути оптимістом за будь-яких обставин. Зобов'язуюсь турбуватися про олюднення знань, олюднення середовища навколо кожної дитини».
Авторський семінар Ш.О.Амонашвілі не залишив байдужими заступників директорів шкіл з навчально-виховної роботи, тих, від кого в певній мірі залежить методика та творчий «почерк» вчителів. Їхні думки після семінару-школи, семінару-відкриття:

-  Авторський семінар академіка Ш.О.Амонашвілі особисто для мене став сходинкою до переосмислення учительських цінностей. По-іншому, в світлі гуманно-особистісного підходу, я осягнула просту істину: «Життя – це дар, який вміщує світло дитячих сердець, добро і радість кожного дня, щиру посмішку духовної буденності». Приємно усвідомлювати, що Шалва Олександрович Амонашвілі щодня, щохвилини передає тепло і світло душі іншим,наповнює серця радістю, добром.
 Низький уклін, Вам, Учителю!
Учительське «спасибі» організаторам семінару за 5 днів,    наповнених набуттям досвіду, радістю спілкування однодумців і щастям від усвідомлення «Я люблю світло дитячої душі», «Я – учитель, який прагне до гуманно-особистісного підходу у житті».
Здоренко Ж.І., заступник директора з навчально-виховної роботи Городищенського економічного ліцею

- З ідеями гуманної педагогіки знайомі всі вчителі. Проте, впроваджувати її так, як це робить Шалва Олександрович Амонашвілі, ніхто не наважиться в повній мірі. Дехто, особливо вчителі-предметники середньої та старшої ланки, думають як це можна впровадити у себе, якщо і контингент учнів не той, і програма не дозволяє.
Спілкуючись з   Ш.О.Амонашвілі на п’ятиденних зустрічах, я дійшла до висновку: можливо не все, можливо не відразу, але використовувати елементи, запропоновані педагогом-Амонашвілі можливо і, на мою думку, необхідно. Гуманізація педагогіки в наш час – це вимога сьогодення. Якщо ми хочемо виховати творчу особистість, то навчання по шаблону, авторитарне, - це не той шлях.
             Ірклієнко В.В., заступник директора з навчально-виховної роботи Лящівського НВК Чорнобаївського району

- Авторський семінар  Ш.О.Амонашвілі  надихнув мене на пошук нових шляхів і форм роботи з учнями. Вразила постать Учителя – людини з великим серцем і щедрою душею. Після семінару переконалася у правильності обраного моїм навчальним закладом шляху – школи радості для учнів.
Сідєльнікова О.П., заступник директора  Золотоніської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату

- Ш.О.Амонашвілі  в захоплюючій формі поділився своїми знаннями, досвідом, неповторною енергетикою глибокої любові до дітей. Я впевнена, що участь в семінарі кардинально змінить моє ставлення до своєї професії. Ш.О.Амонашвілі  власним прикладом надихає на роботу. Учитель розкриває сучасні проблеми виховання та способи їх розв’язання.
Німець Л.І., заступник директора з навчально-виховної роботи Погибляцького НВК Лисянського району

- Шановні організатори семінару! Від щирого серця дякую Вам за можливість отримати цінну інформацію, яка надалі, сподіваюсь, знайде віддзеркалення в моїй роботі.
Величезна подяка  Ш.О.Амонашвілі   та П.Ш.Амонашвілі, які поділились з нами своїм досвідом та знаннями, дали необхідні поради та рекомендації. Ця зустріч кардинально змінила моє ставлення, навіть уявлення про власну  професію. Мені хочеться якнайшвидше побачитися з учнями і втілити все почуте в життя.
Вишнівецька Т.М., заступник директора з навчально-виховної роботи Івахнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Монастирищенського району


Враження записала:
Москаленко Т.М., заступник директора з навчально-виховної  роботи
Богуславецького НВК  ім. М.О.Максимовича  Золотоніської районної ради

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...