26 вересня 2014 р.

На «світанковій землі» Михайла Максимовича   
210-річчю з дня народження Михайла Максимовича, 
нашого земляка, присвячується

 16 вересня цього року у освітньому закладі Богуславецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» ім. М.О. Максимовича Золотоніської районної ради відбулася обласна науково-практична учнівська конференція «Від Максимовича до сьогодення».
 Відкрила конференцію Бондар Віра Миколаївна, директор навчального закладу, яка підкреслила актуальність історичного, літературознавчого, народознавчого, біологічного, громадсько-культурологічного вивчення творчості Михайла Олександровича Максимовича.
Із вітальним словом до присутніх звернулися Денисенко Валентина Василівна, начальник відділу освіти Золотоніської районної державної адміністрації та Степанова Наталія Михайлівна, доцент кафедри освітнього менеджменту і педагогічних інновацій Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради, кандидат філософських наук.
«Золотоніська земля дала світові багато талановитих людей, серед яких «пальма першості», без заперечно, належить М.О. Максимовичу. Народжений і вихований в Україні, Михайло Олександрович увібрав у себе основні риси ментальності рідного народу, материнської землі, богуславецького квітучого краю», – відмітила Валентина Василівна.
«Весь життєвий шлях Михайла Олесандровича пов'язаний із кропіткою працею і навчанням, успіхами і розчаруваннями, науковими розвідками і творчими пошуками. Але постать Максимовича була і залишається величиною світового масштабу, прикладом свідомого патріота, поборника за виховання демократичних цінностей, невичерпним джерелом творчості як у наукових колах, так і для нас, його нащадків, земляків-черкащан», – зауважила Н.М. Степанова.
Почесними гостями конференції стали Корпанюк Микола Павлович, професор кафедри української та зарубіжної літератури і методики навчання ім. Михайла Максимовича Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г.Сковороди, доктор філологічних наук та Дробний Іван Семенович, поет, член Спілки письменників України.
 Народжений на хуторі Тимківщина Золотоніського району Максимович став ученим із світовим ім'ям. Дослідники його творчої спадщини називають науковця «українським Ломоносовим», людиною «універсальних інтересів», якою прожито інтенсивне, багатогранне життя, людиною «всеєвропейського визнання», він залишився в народній пам’яті «нащадком козацького роду», «діячем доби Відродження», вченим, патріотом, який підніс українську науку на рівень найкращих світових досягнень. Символічно, що й сьогодні на Черкаській землі височить три гори: Богданова (м. Чигирин), Тарасова (м. Канів) та Михайлова (с. Прохорівка Канівського району).

Доповіді учнів були присвячені багатій спадщині ученого і висвітлювали, як біографічні, так і творчі грані його діяльності. У своїй доповіді професор Корпанюк М.П. назвав Михайла Олександровича «нескореним романтиком», адже відхід у певній мірі від ботаніки і зацікавлення минулим, фольклором, етнічністю, витоками українства, ідеями народності – все це мало у дослідника загальне романтичне підґрунтя. «Історія, як наполягав Максимович, повинна бути «своєнародною», простежувати той самобутній розвиток етносу, який і робить його живою спільнотою з певною історичною перспективою, випливати з «глибоких надр» народу, проникати в «народний дух», – цитував доповідач.
 Після пленарного засідання учні навчального закладу підготували для учасників конференції літературно-театралізовану композицію «Михайло Максимович. Сторінки життя» (керівник Ївженко Т.О., учитель української мови та літератури), де у ролях розіграли сцени із дитинства Михайла Олександровича, родинного життя та дружби із Тарасом Григоровчем Шевченком.
На закінчення гостям та учасникам конференції була проведена екскурсія у музейній кімнаті М.О.Максимовича (екскурсовод Москаленко Т.М., заступник директора Богуславецького НВК).
Як висновок, можна висловити судження: патріотизм для всіх учасників конференції – не книжне, енциклопедичне визначення, а спосіб і стиль життя, величний вияв нескінченної любові до рідного краю, благословенної землі Великого Михайла!


Наталія Степанова, 
доцент кафедри освітнього менеджменту 
і педагогічних інновацій 
Черкаського ОІПОПП ЧОР, канд. філософ.н. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...