9 листопада 2015 р.

Похмурий урок історії

З часу тієї страшної ночі, яка сталася з 9 на 10 листопада 1938 р., пройшло вже 77 років. Але, незважаючи на час, ця подія досі викликає співчуття, здивування, осуд ... І безперечним є факт, що «Кришталева ніч» стала похмурим уроком історії, повторення якого ми не маємо права допустити.
«Кришталева ніч» — «ніч битого скла» — назва першої, цілеспрямованої та керованої нацистською державною владою Третього Рейху, масової акції прямого фізичного насильства та терору щодо євреїв на території Німеччини, що відбулася в ніч з 9 на 10 листопада 1938 року.  В період з 7 по 13 листопада 1938 року було вбито або доведено до самогубства близько 400 людей. Було зруйновано понад 1400 синагог, молитовних кімнат, інших місць для відправлення служби, а також тисячі крамниць, помешкань, єврейських кладовищ. Станом на 10 листопада близько 30 тисяч євреїв були поміщені до концентраційних таборів, з них сотні були вбиті або загинули через нестерпні умови.
Погроми позначили перехід від дискримінації німецьких євреїв, яка розпочалась в 1933 році, до політики систематичного переслідування, яка переросла у Голокост європейських євреїв на захоплених нацистами територіях.
9 листопада в рамках шкільного проекту «Я за права людини в Інтернеті» учні Богуславецького НВК ім. М.О.Максимовича провели онлайн захід до загальноєвропейського дня дій.




Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...