22 вересня 2017 р.

                                                Спорт і пам'ять поруч
В рамках Олімпійського тижня, місячника «Увага! Діти на дорозі» та напередодні дня народження видатного земляка Михайла Максимовича у Богуславецькому НВК ім. М. Максимовича було організовано велопробіг до пам’ятних місць села Богуславця.
Ініціатором такого спортивно-краєзнавчого заходу став вчитель фізкультури Дробітько С.В. Його підтримали та також рушили у подорож з учнями 7-11 класів заступник директора Москаленко Т.М. та вчителі Гмиря Л.О. і Головко Л.М.
З напутнім словом до учасників велопробігу звернулася директор НВК Бондар В.М. Учні поклали квіти до обеліска Слави, пам’ятника жертвам голодомору 1932-1933 рр. та до пам’ятника Невідомому солдату.
На Тимківщину, родинний хутір Тимківських та колиску Михайла Максимовича, їхали дружньо та завзято. Водночас милувалися краєвидами рідного села. Згадувалися слова вченого: «…Народився 1804 року, 3 вересня, на тій прекрасній полосі українських степів, яка на схід від Дніпра простягається від міста Золотоноші, через Згар і Кропивну до Сули, яка протікає «срібними струменями». Прямували до Липи Максимовича…
Дуже прикро, неймовірно жаль того, що наша Липа Максимовича, пам’ятка природи, свідок дитинства вченого-енциклопедиста постраждала під час літньої стихії.
 На Тимківщині, в куточку
Липа розрослася.
Там Михайлик ще малим
У росі купався.
Чи можна якимсь чином врятувати цю могутню деревину?
Більш як 300 років Липа Максимовича є оберегом села, стала символом всесвітньовідомого хутора. Роздумів нахлинуло багато, а потім ми мовчали.
З оберемком пахучих чорнобривців та хризантем учасники велопробігу прибули до пам’ятного знака, що розташований на місці колишньої садиби Тимківських. Який неперевершений тут вид! Розлогі яри, широкі поля, вузенькі дороги, що в’ються навколо. Повітря – свіже-свіже, насолодне-насолодне, якесь загадкове та привабливе.
Прибрали біля знака літні бур’яни та сфотографувалися на місцині, де живе історія, пам'ять та наші світлі думки-спогади. Слова М. Пономаренка витали у повітрі:
Богу слава! Долі слава!
Тут, в Тимківшині, колись
Зайнялась зоря яскрава:
Максимович народивсь.
                                                                                 Тетяна Москаленко

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...