9 жовтня 2015 р.

Реформувати? Реформувати!

14-15 вересня 2015 року  у м.Києві на базі структурного осередку «Німецько-Польсько-Українського товариства» відбулася міжнародна конференція «Українська освітня реформа у європейській перспективі. Зміни починаються зі школи», ініційована Міністерствами освіти України та Польщі.
Відкрили конференцію заступники міністрів освіти двох країн – Ева Дудек та Інна Совсун. Очільники освітньої галузі країн наголосили на важливості реформування галузі задля досягнення якісних змін, підвищення рівня знань учнів. Реформування необхідно впроваджувати в контексті європейського бачення українців.  Польща  – та країна, що у складні 90-і роки змогла подолати труднощі і зараз має хороші результати в освітньому просторі. Україна повинна пройти цей шлях, взявши до уваги надбання країни-сусідки, подолавши всі бюрократичні перепони. Інна Совсун підкреслила, що через реформу освіти реформується вся країна, зміниться наша країна.
Зміни необхідно розпочати із мислення людей, які і є учасниками освітнього процесу: вчителів, учнів, батьків і, що саме головне, за підтримки місцевих органів влади. 
Як зазначила Лілія Гриневич, голова комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти: «Жодна реформа немає шансу, якщо її не розуміють, не поділяють, не підтримують вчителі; не розуміють, не поділяють, не підтримують батьки та громадські організації». Роль вчителя у реформі є ключовою, адже саме він формує майбутнє країни – свідомість молоді. Розпочати необхідно із чіткого розподілу коштів, приведення мережі навчальних закладів у відповідність до кількості учнів, концентрації зусиль всіх задля покращення результатів, підвищення мотивації учня до навчання.
Учасники конференції мали можливість працювати в групах, долучатися до тренінгів, які проводили колеги з Польщі. Цікавою та палкою була дискусія під час круглого столу щодо шляхів реформування та методів впровадження змін у різних регіонах України з урахуванням їх особливостей, історичного минулого, традицій.
Реформування освітньої галузі – шлях до розвитку України. Такий висновок зробили учасники конференції.

                                               Тетяна Москаленко,
заступник директора
Богуславецького НВК
ім. М.Максимовича,
 учасник конференції

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...