9 жовтня 2015 р.

Відеолекторій 

«Конвенція ООН про права дитини»

       Відеолекторій «Конвенція ООН про права дитини» провела для всієї шкільної громади заступник директора Богуславецького НВК ім. М.Максимовича, тренер Національної тренерської мережі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Тетяна Москаленко. Вона нагадала учням про те, що Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року була прийнята «Конвенція ООН про права дитини». В Україні Конвенція набула чинності з 27 вересня 1991 року.  
«Конвенція ООН про права дитини» - це угода між країнами, в якій записано, що уряд кожної країни має дбати про дітей. Конвенція ратифікована 193 країнами світу, крім США і Сомалі.
Метою цієї Конвенції є встановлення стандартів для захисту дітей від зневаги та образ, з якими вони стикаються до певної міри щодня в усіх країнах. В ній беруться до уваги різні культурні, політичні та економічні особливості держав. На першому плані в цьому документі стоять інтереси самої дитини. Права, викладені в Конвенції, умовно можна поділити на три частини:
Забезпечення: право володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати доступ до того й того (мова йде про ім’я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами та сиротами).
Захист: право бути захищеним від дій, що завдають шкоди дитині (наприклад, від розлучення з батьками, залучення до воєнних дій, комерційної чи сексуальної експлуатації, фізичного чи психічного знущання).
Участь: Дитина має право бути почутою, коли приймають рішення, що стосуються її життя. Підростаючи, дитина повинна мати дедалі більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватися до самостійного життя (наприклад, користуватися свободою думки та слова, вибору культури, релігії та мови).
Відеоролик «Конвенція ООН про права дитини» яскраво представив права дитини – природні, універсальні, невід’ємні. Наприкінці заходу всі учні Богуславецького НВК були єдині в тому, що Конвенція потрібна, актуальна. Своєрідним флешмобом вийшло їхнє емоційне голосування – «Ми за Конвенцію ООН!»



                Тетяна Москаленко,
заступник директора
Богуславецького НВК
ім. М.Максимовича

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШКІЛЬНИЙ ПРОЄКТ "ПОДОРОЖ ЄВРЕЙСЬКИМ КВАРТАЛОМ" Протягом 2023-2024 рр. реалізовуємо авторський історични...